Wat is kalkhennep?

Met een mengsel van voornamelijk kalk en hennephout kunnen buitenmuren, vloeren en daken worden gebouwd of wanden van bestaande gebouwen worden geïsoleerd. Bouwen met kalkhennep is een zeer milieubewuste bouwmethode. Kalkhennep draagt door de sterk vochtregulerende werking bij aan een comfortabel en gezond binnenklimaat. Het is zeer geschikt om damp open mee te bouwen, het is makkelijk te verwerken, het heeft de potentie om gebouwen te gaan 3D-printen, het rot niet, het brandt niet, is energiebesparend en heeft nog meer voordelen

Hennep
De stam van de hennepplant brengt twee ingrediënten voor bouwmaterialen voort: Vezels van de bast en houten scheven van de kern.
De houten hennepscheven vormen, gemengd met water en kalk een damp open bouwmateriaal, kalkhennep. Hiermee worden monolithische wanden, vloeren en daken gebouwd.
De vezels van de hennepplant worden in de bouw toegepast als isolatiewol voornamelijk in houtskelet wanden en daken.
Hennep levert op 1 Ha. 4x zoveel biomassa op in vergelijking met een bos. De hoeveelheid opgeslagen CO2 is daarmee enorm. Samen met de kort cycilische CO2 kringloop zorgt dit ervoor dat Kalkhennep als een CO2 neutraal/ positief bouwmateriaal wordt gezien.

Kalk
Kalk werd vroeger gewonnen uit schelpen. Deze werden gebrand in zogenaamde kalkovens. In Dedemsvaart staan nog dergelijke ovens.
Tegenwoordig komt kalk uit groeves in de Ardennen. Om kalk te mogen winnen moet je naast startkapitaal ook direct al budget reserveren voor natuurherstelprogramma’s.
Kalk maakt deel uit van de kort cyclische CO2 kringloop. De CO2 die vrijkomt bij het branden wordt gecompenseerd tijdens het uithardingsproces van kalkhennep waar CO2 weer gebonden wordt.
Het aandeel kalk in een kalkhennepmengsel bedraagt ca. 10% van het volume.

Bouwsystemen
Kalkhennep kan handmatig in bekisting gestort worden om een (houten) constructie. Hiermee verkrijgt men om de draagconstructie een gelijkmatig omhulsel (envelop) met een hoge isolatiewaarde wat bijdraagt aan een laag energieverbruik. De vochtregulerende werking en CO2 opnemende kwaliteiten zijn goede uitgangspunten voor een gezond binnenklimaat.
Dit bouwsysteem werkt naadloos, is winddicht en damp open met eenvoudige aansluitdetails. In het werk gestorte kalkhennep is ook geschikt voor de binnen isolatie/renovatie van monumenten waarvan de buitenzijde onaangetast moet blijven. Door de sterk vochtregulerende werking worden vochtproblemen bij steens muren en koudebruggen geneutraliseerd.
Kalkhennep kan ook gespoten worden aangebracht. Er zijn verschillende spuitsystemen met verschillende kalkhennepmengsels. Het heeft een beperkte dikte. Gespoten aangebracht is het zeer geschikt voor toepassing in bestaande gebouwen, kelders, (half)steens muren en monumenten.
Kalkhennep blokken zijn geschikt voor gevelafsluiting en scheidingswanden. Ze worden fabrieksmatig geproduceerd en hebben daarom geen droogtijd tijdens de bouwperiode. Hennep blokken/stenen worden gemaakt van hennepscheven gemengd met kalk, gips of klei.
Recente ontwikkelingen binnen de kalkhennepbouw is het toepassen van prefab kalkhennepwanden. De voordelen hiervan zijn dat wanden onder gecontroleerde omstandigheden gemaakt worden en de bouwtijd korter is. Op dit moment wordt er voor prefab wanden een kalksoort gebruikt die er voor zorgt dat de kalkhennep zeer hard is. Dit om kans op beschadigingen tijdens transport zo klein mogelijk te maken.

Voordelen
Kalkhennep is een natuurlijk en recycleerbaar bouw- en isolatiemateriaal.
Kalkhennep is licht, stevig, damp open (ademend) en een efficiënte vochtregulator.
Kalkhennep is geschikt in kelders, vloeren, muren, daken, zolders en als pleistermateriaal.
Kalkhennep wordt toegepast in nieuwbouw en renovatie.
Kalkhennep heeft lage “embodied energy”: er is weinig energie nodig om het te maken en toe te passen.
Kalkhennep heeft een goede CO2 -balans: de opname tijdens de hennepgroei is groter dan de uitstoot tijdens de teelt en het bouwproces. De kalk zorgt in het gebouw voor voortdurende CO2 -opname.
Kalkhennep is een voortdurende en stabiele vochtbuffer, een goede thermische isolator en de latente warmtecapaciteit werkt energiebesparend. Dit zijn uitgangspunten voor een comfortabel en gezond binnenklimaat.
Kalkhennep heeft goede geluidsisolerende eigenschappen.
Kalkhenneptoepassing veroorzaakt geen condensatieproblemen bij binnenrenovaties.
Kalkhennep brandt niet, rot niet en is schimmelwerend.